Spier aandoeningen

Acupunctuur en manipulaties bij

degeneratieve en genetische spieraandoeningen

  • het onderzoek
  • de onderliggende gedachte
  • de behandeling

Tijdens mijn studie in China, heb ik onderzoek gedaan naar een aantal aandoeningen en genetische afwijkingen. Spierziektes als Duchenne, komen eigenlijk in China nog nauwelijks voor (geregistreerd). Toch is er een groot onderzoek geweest naar een tweeling in Shanghai, die nog steeds onder behandeling en toezicht staan. Zij worden behandeld, met kruiden, dieet, acupunctuur en tuina.

Wat kan er gedaan worden…

In de Chinese geneeskunde wordt bij een genetische afwijking, de nier aansprakelijk gesteld. Bij de geboorte is er te weinig “Kidney essence”aanwezig en als deze tekorten niet aangevuld worden, kan een kind niet voldoende ontwikkelen. Na de geboorte zijn vooral, de Mild en de Maag/darmen verantwoordelijk voor het aanvullen van deze tekorten en het ontwikkelen van de spieren. Makkelijk vertaald: de mild als verteringsorgaan en de darmen/maag, voeding, zijn van levensbelang in de begin stadia van deze ziektes. Des te ouder het kind wordt, des te groter de tekorten. Worden deze tekorten in balans gehouden en deze functies gestimuleerd…..dan kan het proces van de ziekte kunnen worden vertraagd.

De juiste voeding, stimuleren van de darmfuncties, maag en mild door massage en acupunctuur zijn zeer belangrijk bij het kind in ontwikkeling.

Flexibliteit en spierbehoud

In China wordt er bij kinderen Tuina toegepast. Tuina zijn manipulaties vergelijkbaar met fysiotherapie. Ook wordt er in Tuina, gebruik gemaakt van de meridianen en punten. Op de revalidatie in een ziekenhuis in China, werden er stretching-technieken/ Tuina toegepast bij kinderen voor het behouden van de spiervolume.

In Thailand en Indonesië, heb ik deze technieken ook toegepast zien worden bij kinderen met een lichamelijke beperking. Een gehandicapt kind in Azië is nog steeds taboe en deze kinderen worden vaak verstopt of komen als attractie op straat te staan. In Thailand, worden ze ook bij de tempels gebracht en opgevoed door de monniken. Deze monniken, “masseren” hun kinderen elke dag. De kinderen zijn ondanks hun beperking gezond en vaak nog in zeer goede conditie. Er waren geen vergroeiingen aanwezig en in plaats van het afnemen van de spiermassa, bleef het spiervolume en functies gelijk. Er waren kinderen, waarbij de functies weer verbeterde en toenamen…..iets wat bij een degeneratieve ziekte niet van toepassing kan zijn..?! Of toch wel….

Wat gebeurd er precies…..

Door deze manipulaties/stretching en bij oudere kinderen/ volwassenen electro-acupunctuur wordt er een pijnprikkel opgewekt. Niet alleen de dikke, maar ook de dunne vezels van het zenuwstelsel worden geprikkeld en deze pijnprikkels worden verwerkt in de hersenen. Alle spieren en weefsels komen in actie om op deze prikkel te reageren. Door deze stimulatie, blijven de spierweefsels en de hersenen alert. Alle chemische processen blijven behouden en zo krijgen de spieren minder snel de kans “in slaap vallen” en af te sterven.

Waarom deze therapie wel en andere niet….

Nee, elke vorm van therapie en beweging is goed. Fysiotherapie en alle andere therapiën die aangeboden worden, zijn zeker net zo belangrijk, maar het is vaak te weinig. Vaak wordt er na een bepaalde leeftijd geen therapie meer geboden of wordt er te weinig hands-on gepraktiseerd.

  • Therapie is bij elke vorm van degeneratieve aandoeningen van belang…..! Zowel voor de spieren, dan wel voor de vitale functies van de organen en het lichaam.
  • Een uur per week is niet genoeg, maar een paar minuten per dag wel, regelmaat is belangrijk! Kleine manipulaties en rekkingen, hoeven niet veel tijd te kosten en kunnen ook zelf toegepast worden.

Zou u graag deze technieken willen leren, zodat u deze kan toepassen bij uw kind/ partner/ bekende…..

Zoekt u naar een therapie totaal gericht op uw vraag en benodigdheden. Waar persoonlijke benadering een van de belangrijkste aspecten zal zijn……

Waar u, als verzorger onderdeel kan zijn van de therapie en wij samen met u hiermee aan de slag kan gaan….

Neem dan vrijblijvend contact met mij:

henhaonl@yahoo.com